Renske Teunissen, funktional fitnessMijn naam is Renske Teunissen en ik ben 18 jaar. Op het moment loop ik stage bij Funktional Fitness en doe ik de opleiding Sport en Bewegen op het Graafschap College in Doetinchem. Deze opleiding duurt 4 jaar en op het moment zit ik in mijn derde leerjaar. Dit jaar zal ik stagelopen onder begeleiding van Rob.

Sport, bewegen en gezondheid

Binnen mijn opleiding doe ik het profiel sport, bewegen en gezondheid. Hier word ik opgeleid tot leefstijl coach. Ik leer hier over gezondheid van het menselijk lichaam maar ook in het veranderen van je eigen levensstijl voor een gezonder leven. Dit gaat over voeding, leefstijl factoren, biologie van het menselijk lichaam en het behandelen van de klant. Naast dat heb ik een keuzendeel over Fitness. Dit sluit goed aan met Funktional fitness en leer ik veel over de manier van les geven en begeleiden, verschillende opdrachten en het maken van bewegingen. Binnen dit keuzedeel word ik opgeleid tot een fitness instructeur en zou ik mijn eigen lessen kunnen geven aan het eind van het jaar.

Leerzame stage bij Funktional Fitness

Ik leer 3 dagen in de week op school en ben 2 dagen in de week bij Funktional Fitness te vinden. Ik ben maandags en vrijdags in de studio om Rob te ondersteunen en zelf veel te leren en te ervaren. Door mee te kijken, en ook zeker mee te doen, leer ik over het vak en over deze tak van sport. Ik zal lessen gaan observeren om hier zelf van te leren, hoe je voor de groep staat en hoe je dan de lessen geeft. Mijn doel binnen deze stage is om meer te leren over het vak fitness. Doordat ik dit met mijn schoolvak goed kan combineren leer ik veel over wat ik nog niet wist. Maar ook een doel is om goed met mensen in contact te komen en hier een gesprek mee te beginnen iets waar ik aan werken wil en hoop te leren binnen deze stage. Uit mijn opdrachten die ik uitvoer leer ik niet alleen over het bedrijf maar ook over het vak en over mezelf.

Tips voor een betere leefstijl van Renske

Vanuit mijn opleiding moet ik ook verschillende opdrachten doen die ik bij Funktional Fitness kan uitvoeren. Een van deze opdrachten, is het meer informatie geven over leefstijl. Ik heb ervoor gekozen dit op een leuke en informatieve manier met u als lid te delen. Elke twee weken zal ik een poster online zetten met een thema, wat gaat over een betere leefstijl. Ik geef tips en informatie over hoe je je leefstijl kunt veranderen, en voor jezelf een betere leefstijl kunt creëren. Om dit aan te sluiten gaan de posters over positieve gezondheid. Naast het sporten zijn ook veel andere factoren belangrijk voor een positief en gezond lichaam. Deze factoren leg ik elke 2 weken uit in een ander onderwerp. De posters met informatie komen online genaamd ‘Tips voor een betere leefstijl door Renske’. Zo kunt u elke twee weken een informatieve blog lezen. Deze blog zal verschijnen op de website en op Facebook. Doordat ik elke twee weken een ander thema kies, krijgt u een goed beeld van uw leefstijl en hoe u deze zou kunnen veranderen. Zo kunt u zelf kijken of u het leven een stukje beter kan maken door wat factoren in je leefstijl te veranderen.

Wat is leefstijl?

Leefstijl beschrijft de manier waarop je leeft en hoe je je leven leidt. Dit gaat over wat jij doet in een dag, met wie je omgaat, hoe je bent en doet als persoon. Maar ook over wat je eet en doet aan beweging. Bij iedereen is de leefstijl anders, iedereen heeft namelijk zijn eigen gewoontes. Iedereen kan zich anders voelen bij een situatie, hoe je daarop reageert valt ook onder leefstijl. Ook heeft je leefstijl verschillende factoren. Je kunt zo altijd herkennen wat leefstijl is en waar het voor staat. Dit zijn de verschillende factoren:

B = Bewegen
R= Roken
A = Alcohol
V = Voeding
O = Ontspanning
Z = Zitten

Binnen deze factoren worden de posters en blog geïnspireerd door meer te vertellen over deze factoren die horen bij het onderdeel leefstijl. Samen worden deze factoren `Bravoz´ genoemd. Dit is de groepsnaam van de factoren en deze zal je zeker terug zien komen in de blogs.

Naast een leuke poster met foto’s en informatie komt er een blog bij met informatie over het onderwerp dat aansluit op de poster. Zo kunt u nog meer informatie over het onderwerp krijgen en leert u meer over het desbetreffende onderwerp. Ik word binnen deze opdracht ondersteund door Rob. Door zijn kennis over het vak leer ik nog meer en kan ik mijn opdrachten goed uitvoeren met de juiste informatie. Het eerste blog gaat over fruit. Wat is hier nou eigenlijk zo gezond aan? In deze poster heb ik 6 verschillende soorten fruit gepakt en deze onderzocht met wat het doet met je lichaam.

Leefstijl gebruiken als rode draad in je leven

Een goede leefstijl dat willen we allemaal. Gezond eten en sporten vinden we heel leuk en willen we wel, maar ook vinden we dat stukje taart of een lekker middagje op de bank voor de TV ook erg leuk. Als je aanpassingen in je leven wilt maken zul je ook je leefstijl moeten aanpassen. Dit is namelijk de rode draad in jouw leven, want jij kiest ervoor om op deze manier te leven. Je maakt deze keuzes met een reden en kies je dan voor het stukje taart of voor een appel? Als je afvallen wilt kun je gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. Maar ook pas je dan je leefstijl aan. Omdat het dan niet meer zo is als dat het was, kan het moeilijk zijn om het vol te houden. Dit komt omdat je neigt naar je eigen leefstijl. Je zult daarom ook mentaal goed in je schoenen moeten staan wanneer je een grote verandering wilt maken qua leefstijl.

Funktional Fitness - positieve gezondheid, fruit poster

Fruit

De eerste poster gaat over fruit. Er zijn 6 verschillende soorten fruit uitgewerkt. Hier staat in welke soorten fruit waar goed voor zijn in je lichaam. Wist u dat volwassen het advies krijgen om 2 porties fruit per dag te eten. Dit is dan ongeveer 200 gram per dag. Dit kan je in de ‘Schijf van 5’ van het Voedingscentrum terugvinden. Hier staat beschreven wat de voordelen zijn van het eten van fruit. Maar je kunt ook aan je fruit komen door bijvoorbeeld aardbeien op een broodje te doen met een laagje boter. Vooral lekker in de zomer.

Niet alle fruitproducten zijn goed voor je

Er staat in de poster beschreven dat onder de 2 stukken fruit, niet de geperste sappen staan. Het is namelijk zo dat er veel suikers worden toegevoegd aan deze producten en dat het dan veel minder gezond is, dan een los stuk fruit. Ook is het vaak zo, dat in de schil van het fruit ook veel belangrijke stoffen zitten. Denk hierbij aan de appel. De meeste vitaminen zitten in de schil van de appel. Als je iedere dag 2 stukken fruit wilt gaan eten, moet je hierbij dus ook je leefstijl aanpassen. Want wanneer neem je deze stukken fruit? Je kunt hierbij denken aan een ontbijtje met yoghurt en een banaan. Of neem als tussendoortje een peer in plaats van een koekje. Ook zou je na het avond eten een fruitsalade kunnen eten.

Leefstijl aanpassingen kunnen best lastig zijn

Als je wilt dat er iets verandert, zullen deze aanpassingen een plekje moeten krijgen binnen jouw routine. Als je voor je zelf een vast moment pakt voor dat stukje fruit, denk je er makkelijker aan. En kom je niet aan het eind van de dag een zachte appel tegen onder in je tas. Je kunt ook denken aan het veranderen van je tussendoortjes. Door geen andere zoete etenswaren mee te nemen, heb je sneller de drang om toch maar die peer of banaan op te eten. Dit is een voorbeeld van hoe je je leefstijl kunt aanpassen. Het is moeilijk om vol te houden maar als je samen met iemand de uitdaging aan gaat, kan je elkaar hierbij ondersteunen en helpen.

Dit zijn mijn tips voor u!

  1. Wanneer je in de supermarkt bent, koop dan meer fruit dan andere snacks. Vervang een zakje chips door een netje mandarijnen, een Liga koekje door een bakje druiven.
  2. Fruit uit blik is minder goed dan vers fruit. De blik varianten moeten namelijk langer houdbaar blijven en dit doen ze in siroop. Hier zit veel suiker in om de smaken te behouden en om de houdbaarheid te verlengen. Je kunt dan beter kiezen voor een vers gesneden ananas, dan ananas uit blik.
  3. Vind je het snijden van fruit te veel gedoe, of je hebt hier geen tijd voor hebt, dan zijn er verschillende oplossingen. Je kunt namelijk gesneden fruit in de meeste supermarkten vinden. Maar de appel, banaan of peer kun je ook zo eten alleen even onder de kraan afspoelen en genieten.

Ik hoop u hierbij enthousiast gemaakt te hebben in de opkomende blogs en posters over het veranderen en verbeteren van uw leefstijl. Ik hoop u graag te zien bij Funktional Fitness!

Renske